Translate

miercuri, 31 iulie 2019

Immigration in Iceland

31 iulie 2019, Reykjavik

Welcome Box - Imigrare

Imagini pentru imigrare

Pentru cetatenii romani care au venit in urma cu 20 de ani si pentru cei care au venit in Islanda in ultimii ani s-a deschis o caseta pe  blogul asociatiei unde se vor publica informatii de interes despre conditiile de munca si drepturile cetatenilor romani intr-un stat non-UE cu acorduri EEA. 

Asociația romano-islandeza este impotriva discriminarii de orice fel. 
De aceea oferim aici informatii de actualitate pentru toti cetatenii romani care se afla in Islanda. 


NU dorim in nici un fel sa promovam emigrarea cetatenilor romani din Romania sau mutarea lor dintr-un stat UE in altul non-UE!



Iluzia fericirii, la munca in Islanda poate fi cauza sindromului de stress cronic al imigrantului. 

Welcome Box 3, Identitatea Electronica

Obtinerea si importanta identitatii electronice (IDE)

In Islanda exista un sistem centralizat de date personale si servicii (bancare, serviciul de taxe RSK, asigurari, etc.) la care fiecare individ poate avea acces direct pe baza acestei identititati electronice (in islandeza se numeste, Rafræn Skilríki).

Daniela Ilea Gunnarsson


Reykjavík, 31.07.2019

Imagini pentru electronic ID

Aceasta identitate electronica (prescurtat IDE), se dobandeste astfel:
- Dupa obtinerea CNP islandez (Kennitala), se merge la o companie telefonica, Nova, Ogvodafone, etc., de unde se cumpara o cartela telefonica, cu acces la internet si daca doriti cu convorbiri nelimitate in Europa (in Nova aceste convorbiri nelimitate cu Europa costa in jur de 900 ISK). Atentie! Activarea cartelei poate dura si jumatate de ora.
- Dupa activarea noii cartele telefonice, se merge in banca in care aveti deschis contul pentru salar, si cereti sa vi de dea IDE. Atentie! Pentru a primi aceasta IDE, banca cere pentru identificare fie pasaportul, fie carnetul de sofer. Cartea de identitate romaneasca nu este recunoscuta.
- Dupa depunerea LA TIMP (in luna martie a fiecarui an) a declaratiei pe venituri la RSK (echivalenta cu ce depunem noi la ANAF), puteti urmari cu aceasta IDE, incepand cu luna iunie, platile pe cere le aveti de primit sau de facut, in functie de venitul pe anul care s-a incheiat in 30/31 decembrie anul precedent depunerii declaratiei.
- Daca plata salarului vostru se face in banca (fie ca aveti contract, fie ca nu!) toti lucratorii au dreptul la alocatie pentru copiii minori (sub 18 ani). Daca de exemplu parasiti Islanda in luna iulie a acestui an, plata alocatiei copilului pentru 2019 se va face in 2020, dupa depunerea actelor necesare. Plata alocatiei se va face doar in cont de banca islandez si va veti putea transfera banii doar daca mentineti activa aceasta IDE!!!!!Contul bancarse va mentine activ daca pastrati in cont 2-3000 ISK.
- Mentinerea activa a IDE prin telefon, difera de la o companie telefonica la alta, si inainte de a parasi Islanda trebuie sa discutati cu compania telefonica ca sa intelegeti conditiile lor, sau puteti accesa direct pagina companiei telefonice.
- Cand parasiti Islanda definitiv (si daca sunteti siguri ca nu mai reveniti niciodata sau in urmatoarele sase luni), ca sa parasim tara civilizat sunt OBLIGATORII doua declaratii:
1. La RSK, se depune PERSONAL o declaratie pe veniturile acestui an (care se vor analiza dupa martie anul viitor si puteti astepta bani in contul bancar incepand din luna iunie a anului viitor).
2. La http://www.xn--skr-gla.is/ , pagina se poate accesa in engleza, este obligatorie schimbarea de domiciu (ajunge sa scrieti Romania) in primele 14 zile DUPA ce ati parasit tara, putand accesa pagina de mai sus doar prin IDE, https://skra.is/…/indiv…/me-and-my-family/change-of-address/.

Welcome Box 2, Contractul Ideal

CONTRACTUL IDEAL

12 puncte cheie pentru un contract IDEAL pentru lucratorii din constructii, in Islanda
Un contract permanent trebuie sa fie pe scurt in felul urmator:


Daniela Ilea Gunnarsson


Clădire, Modern, Şantier, Macara, Construcţii

1.) Definitiv.
Sa respecte conditiile de mai jos:
Contractul ar trebui sa fie de 100% , adica 40 de ore / saptamana.

2.) Despre orele suplimentare
2a. Orele suplimentare se platesc cu 80% mai mult, decat salarul la ora/ este varianta legala si ideala.
2b. In unele contracte, contractorul scrie suma pe care este dispus sa vi-o plateasaca pentru orele suplimentare si daca ati semnat contractul deja, nu se mai poate face nimic. In cel mai rau caz deci, trebuie sa fie specificata plata pe ora ca salar de baza si ca ore suplimentare.

3.) In contract trebuie specificat daca pauza de masa este platita sau se scade din orele suplimentare.
4.) Plata la ora, ca salar de baza, ar trebui sa fie cuprins in unul din grupurile de salarii (vezi tabelul de mai jos), de la Sindicatul Efling, din 1 Aprilie 2019 (diferenta este data de vechimea in lucru):

Grupul 6 de salarii, pentru muncitori in constructii incepatori (minimum 1.658 ISK/ora- 1.690 ISK/ora)
Grupul 8 de salarii, pentru lucratori in constructii cu 2-3 ani experienta in constructii( minim 1.679 ISk/ora- max. 1.714 ISK/ ora)
Grupul 9 de salarii, pentru ceicu multa experienta (minim 1.690 Isk/ ora- max. 1.727ISK/ ora).

5.) Plata la ora in sarbatori legale (daca plata se face legal, conform tabelului din sindicatul Efling, din 1 aprilie 2019). Diferenta este data de vechimea de lucru.

Pentru grupul 6: intre 3951- 4029 ISK/ ora;

Pentru grupul 8: 4003-4087 ISK/ora;

Pentru grupul 9: 4.029-4116ISK/ora,

6.) Daca vi se ofera cazare trebuie sa clarificati urmatoarele aspecte:

- cati veti locui in camera

- si cat va trebui sa platiti chiria lunara pe persoana

7.) Cum se face transportul la locul de munca:

- vi se asigura transport gratuit sau vi se inchiriaza masina;

- la cate persoane se va imparti masina de inchiriat;

- cat platiti lunar in caz ca vi se ofera inchirierea masinii

- cine plateste benzina/ ideal este ca compania sa plateasca benzina.

8.) In contract ar trebui specificat perioada de lucru pentru care sunteti platiti la inceputul lunii viitoare si in ce data sunteti platiti!!!!

9.) Plata sa se faca in banca, cu cont bancar, pentru ca de exemplu, sa va fie usoara declaratia pe venit in luna martie a anului viitor (indiferent ca plecati sau ramaneti in Islanda).

10.) Abonamentul la companie islandeza de telefonie este obligatorie pentru a obtine CNP-ul islandez.

11.) Imediat cum primiti Kennitala (codul numeric personal islandez), trebuie mers in banca si obtinuta Identitatea electronica ( rafræn skilríki) de care aveti nevoie in multe situatii atat cat locuiti in islanda cat si dupa ce parasiti Islanda, in anul imediat urmator.

12.) Este foarte important sa stiti sindicatul din care faceti parte, pentru ca in caz de nevoie sa stiti cui va adresati pentru remedierea situatiei.

Mult succes !

Welcome Box 1, Carnetul de Soferi

Școala de șoferi în Islanda

Permisele de conducere sunt acordate la finalizarea lecțiilor de conducere cu un instructor de conducere și lecții la o școală de șoferi. Permisele de conducere pot fi obținute cel mai devreme la vârsta de 17 ani.

Mirabela Blaga

Responsabil secția de juridic și asistență pentru încadrare în muncă
Legal Advice and Employment Assistance Department

Reykjavík, 17.07.2019

Imagini pentru masina condusa scoala de soferi adas
Procesul

Durata cursului este de aproximativ 25 lecții, împărțită în trei părți: prima parte Școala 1 (Ö1), a doua parte Școala 2 (Ö2) și a treia Școala 3 (Ö3).

Ö1 trebuie luată înainte de a începe practica cu un tutore sau cu instructor.

Ö2 trebuie terminată înainte de a intra în examenul scris.

Ö3 are loc cu puțin timp înainte de examenul final.

Școlile 1 și 2 se pot face online sau prin prezenta la școala de șoferi.

Pt cursuri online și prețuri puteți găsi informațiile necesare și posibilitatea de va înscrie la următorul link : https://www.netokuskolinn.is/en/nyskraningEN.aspx


Cartea cursantului

Este carte de comunicare și informare pentru toți cei care vin să studieze. La începutul instrucțiunii, instructorul de conducere trebuie să ii dea cursantului cartea respectiva. In cartea cursantului va apărea tot procesul de studiu de la început până la terminarea testului de conducere. Cartea este proprietatea studentului și o păstrează pe durata instruirii. Cursantul va trebui sa aibă cu el cartea cursantului la toate orele didactice, teoretice și practice, și va fi înaintata magistratului în cazul în care se solicită o cerere de obținere a unui permis de practica de conducere, precum și la sosirea la examen. Examinatorii vor confirma în cartea cursantului prezenta la examenele de conducere scrise și practice.

Lecții de condus

Tinerii pot începe să ia lecții de conducere pentru autoturisme la vârsta de 16 ani, deși licența nu este acordată până la vârsta de 17 ani. Vârsta de licență pentru motociclete ușoare (scutere) este de 15 și 16 pentru tractoare.

Pentru a începe cursurile de conducere, trebuie să contactați un instructor autorizat de conducere. Instructorul gestionează atât partea practică cât și cea teoretică a lecțiilor și recomandă o școală de șoferi în care are loc partea teoretică.

Orele necesare de care un elev are nevoie variază în funcție de fiecare în parte. De obicei orele necesare sunt între 19 și 25 de ore, însă având în vedere regulile oficiale durata trebuie să fie de cel puțin 17-25 ore.

Din cate știu eu majoritatea am auzit ca iau între 10-15 ore de conducere cu instructorul. Cred ca depinde și de instructor.

Conducătorii pot face practica cu un alt instructor/ tutore decât instructorul autorizat de conducere ( de ex. Soț, soție, părinți, rude, etc. ) îndeplinind următoarele condiții :

- studentul a absolvit cel puțin prima jumătate a studiilor teoretice și că a primit o pregătire practică suficientă în opinia instructorului de conducere

- instructorul/tutorele cu care se face practica a ajuns la vârsta de 24 de ani și are cel puțin 5 ani de experiență în conducere

- instructorul de practică/ tutorele are o autorizație pt care se depune o cerere la magistratul local ( Sýslumaður ) din zona în cauză. De exemplu după terminarea Școlii 1, se primește prin posta o confirmare a terminării primei scoli și niște etichete care trebuie lipite in cartea cursantului. Dupa se adaugi numele si kennitala celui cu care vrei sa practici in cartea cursantului, se merge la magistrat unde se depune cererea pentru a fi verificata persoana pe care ai ales-o pt practica. Când cererea va fi aprobată se vor primii de la magistrat niște etichete magnetice pe care apare textul “ Æfingaakstur “ si care trebuie atașate pe partea din spate a mașinii in așa fel in cât sa fie vizibil și trebuie purtate de fiecare data când se conduce cu tutorele cu care se face practica.

Practica cu un tutore este de fapt o pregătire suplimentară dincolo de lecțiile pe care le primești de la instructorul de conducere.


Test de conducere

Testele de conducere sunt organizate în mod regulat de către Frumherji, care deține centre de examinare în întreaga Islanda și este responsabilă de efectuarea testelor în numele Direcției Traficului Rutier.

La finalizarea studiilor teoretice, se ia o examinare scrisă. Permisiunea de a efectua testul trebuie obținută în avans. O astfel de autorizație pt examinate poate fi obținută la magistratul local (Sýslumaður).

În Reykjavík, cererea trebuie să fie trimisă Magistraturii locala din regiunea Reykjavík care sé afla in Kópavogur ( Sýslumaðurinn á höfuðborgarsvæðinu ).

Formularele sunt disponibile de la magistrați și în școlile de șoferi. Cererile se pot face oriunde în Islanda, indiferent de domiciliu.

Testul practic, traseul cum se spune la noi, poate fi efectuat la terminarea lecțiilor practice și la depunerea testului scris.

Estimativ, costul total va fi de aproximativ 200.000 ISK. Include cursuri în școli de șoferi, lecții practice, cursuri de conducere, manuale, proiecte, poze, taxe de examinare și certificate. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că cursanții sunt diferiți și, prin urmare, necesită perioade de conducere diferite. Așa ca prețurile pot oscila de exemplu necesitatea orelor de condus, unii au nevoie de 20 de ore alții poate doar de 10.

Drepturile omului si Carta Drepturilor Fundamentale a UE


Paris, 1948


Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată la 16 decembrie 1948 la Paris, prin Rezoluția 217 A în cadrul celei de-a treia sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. ONU a fost fondată în 1945, după Al Doilea Război Mondial, are astăzi 193 de state membre.

 Sursa foto.

Declarația a constituit o necesitate a acelei perioade, după șase ani de război și milioane de vieți masacrate în timpul holocaustului. Statele care au elaborat textul și l-au adoptat au considerat necesară existența unui set de "reguli" care să stabilească anumite drepturi și libertăți universal valabile și recunoscute, astfel încât să se evite cazuri continue și complexe de încălcare a acestora, așa cum se întâmplase cu patru ani înainte, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Declarația a fost redactată, într-o oarecare măsură, după modelul Declarației franceze a drepturilor omului și cetățeanului din 1789 și a Declarației de independență a Statelor Unite din 1776. Declarația a fost adoptată de 58 de state membre ale Adunării Generale a ONU, existând mai multe țări care s-au abținut: URSS, țările din Europa de Est, Africa de Sud și Arabia Saudită. In favoarea declaratiei au votat 48 de state printre care si Islanda.

Protejarea membrilor comunității românești din Islanda împotriva discriminării de orice natură  este o prioritate pentru Asociația romano-islandeza. Referitor la dreptul la muncă, Declarația Universală a Drepturilor Omului contine 2 articole pe care fiecare dintre noi trebuie sa le cunoasca si sa le apere.

Salariu egal pentru muncă egală!

Articolul 23
1. Orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii sale, la condiţii echitabile şi satisfăcătoare de muncă, precum şi la ocrotirea împotriva şomajului. 

2. Toţi oamenii, fară nici o discriminare, au dreptul la salariu egal pentru muncă egală.

3. Orice om care munceşte are dreptul la o retribuire echitabilă şi satisfăcătoare care să-i asigure atît lui, cît şi familiei sale, o existenţă conformă cu demnitatea umană şi completată, la nevoie, prin alte mijloace de protecţie socială.

4. Orice persoană are dreptul de a întemeia sindicate şi de a se afilia la sindicate pentru apărarea intereselelor sale . 

Articolul 24
Orice persoană are dreptul la odihnă şi recreaţie, inclusiv la o limitare rezonabilă a zilei de muncă şi la concedii periodice plătite.


Si cu Romania ce e? Nu se respecta drepturile omului in Romania sau pentru romani, daca noi nu am votat in favoarea declaratiei la intalnirea ONU din 1948? Pai cateodata nu prea (daca ne referim la evenimentele din August 2018), dar asta nu se intampla din lipsa cadrului legal.





Romania a adoptat Conventia Europeana a drepturilor omului in 1994 prin LEGEA nr.30 din 18 mai 1994 privind ratificarea Conventiei pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale



Nisa, 2000

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a fost proclamată de către Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene la data de 7 decembrie 2000, în cadrul Consiliului European de la Nisa. Includerea drepturilor fundamentale ale cetățenilor Uniunii în Tratatul de la Lisabona presupune faptul că instituțiile Uniunii și statele membre sunt obligate din punct de vedere juridic, atunci când pun în aplicare dreptul UE, să respecte aceste drepturi.

Conștientă de patrimoniul său spiritual și moral, Uniunea este întemeiată pe valorile indivizibile și
universale ale demnității umane, libertății, egalității și solidarității; aceasta se întemeiază pe principiile democrației și statului de drept. Uniunea situează persoana în centrul acțiunii sale, instituind cetățenia Uniunii și creând un spațiu de libertate, securitate și justiție.

Uniunea caută să promoveze o dezvoltare echilibrată și durabilă și asigură libera circulație a persoanelor, serviciilor, mărfurilor și capitalurilor, precum și libertatea de stabilire.

Textul integral al CARTEI Drepturilor Fundamentale a UE (AICI). Sunt 54 de articole fata de cele 30 ale Declarației Universale a Drepturilor Omului din 1948.

Uniunea recunoaște drepturile, libertățile și principiile enunțate în text.

Articolul 15
Libertatea de alegere a ocupației și dreptul la muncă

(1) Orice persoană are dreptul la muncă și dreptul de a exercita o ocupație aleasă sau acceptată în
mod liber.

(2) Orice cetățean al Uniunii are libertatea de a-și căuta un loc de muncă, de a lucra, de a se stabili
sau de a presta servicii în orice stat membru.

(3) Resortisanții țărilor terțe care sunt autorizați să lucreze pe teritoriul statelor membre au dreptul
la condiții de muncă echivalente acelora de care beneficiază cetățenii Uniunii.

Aici nu mai scrie de salariu egal, dar Articolul 20 mentioneaza egalitatea in fata legii.


EGALITATEA

Articolul 20
Egalitatea în fața legii

Toate persoanele sunt egale în fața legii.

Articolul 21
Nediscriminarea

(1) Se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea
etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenența la o minoritate națională, averea, nașterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală.

(2) În domeniul de aplicare a tratatelor și fără a aduce atingere dispozițiilor speciale ale acestora, se
interzice orice discriminare pe motiv de cetățenie.


SOLIDARITATEA

Articolul 27
Dreptul lucrătorilor la informare și la consultare în cadrul întreprinderii

Lucrătorilor sau reprezentanților acestora li se garantează, la nivelurile corespunzătoare, informarea și
consultarea în timp util, în cazurile și în condițiile prevăzute de dreptul Uniunii și de legislațiile și practicile naționale.

Articolul 28
Dreptul de negociere și de acțiune colectivă

Lucrătorii și angajatorii sau organizațiile lor au dreptul, în conformitate cu dreptul Uniunii și cu
legislațiile și practicile naționale, de a negocia și de a încheia convenții colective la nivelurile corespunzătoare și de a recurge, în caz de conflicte de interese, la acțiuni colective pentru apărarea
intereselor lor, inclusiv la grevă.

marți, 30 iulie 2019

Intre pacaleala si iluzia fericirii, la munca in Islanda

Pacaleala cazarii asigurate, iluzia fericirii

Reykjavik, 30 iulie 2019

Am primit la adresa noastra o scrisoare, o adresa. Un cetatean roman de 47 de ani din Romania, vrea sa il ajutam sa ii dam sfaturi despre Islanda, pur si simplu s-a saturat de sistemul in care traieste si vrea sa plece cu sotia lui. A incercat sa mearga si la tara, a incercat sa isi schimbe job-ul actual, dar orice face simte ca drumul lui va duce spre  Islanda. Ce sa ii spunem? Stie si el cum e cu cainii si cu colacii. Oare noi de ce am plecat de acasa?
Insa, un prim impas ce trebuie suportat cand vii in Islanda este socul preturilor. Peste tot sunt preturi ridicate, la alimente, la bauturi dar mai ales la cazare. Si ce sa vezi, aici apar si speculatiile firmelor de recrutare a fortei de munca. Salarii atractive si cazare platita? Asa este, insa ce include acea cazare? Cati stam in camera, exista bucatarie? 
Atragem atentia muncitorilor si personalului necalificat dar si calificat sa masoare bine "iluzia fericirii". Plecam de acasa unde avem prieteni si familii si locuinta la o camera unde stam cate 3 sau 4 persoane inghesuite cu un sertar in frigider? 




Iata cateva sfaturi inainte de a pleca spre Islanda: 

  • Vizitati inainte tara, aici ploua, ninge, bate vantul.
  • Verificati firma unde va veti angaja, nu va bazati pe cunostinte, nici chiar pe agentii de recrutare.
  • Verificati daca au mai fost si alti romani recrutati inainte, incercati sa luati legatura cu ei? 
  • Si ganditi-va mereu la intoarcere? 
Asa este acest mecanism, acum. Este un mecanism cu blocaj foarte mare, libertatea devine usor schingiuita si in foarte scurt timp izolarea poate aduce frustrari inainte de a deveni milionari in coroane islandeze. 

Criza economica si prabusirea coroanei a inceput in luna martie 2019 o data cu falimentul companiei aeriene islandeze Wow Air, ceea ce a determinat guvernul socialist sa inceapa lucrari masive de infrastructura. Acum, forta de munca poate este aparent deficitara, asa este, probabil datorita lipsei de interes pentru joburi in conditii de frig pe santier. 

Iarna bate la usa si romanii nostri confunda Reykjavik cu Palma de Mallorca. 



duminică, 28 iulie 2019

Consulat de cariera in Islanda, pentru 30 de romani?

Consulat de cariera sau consulat itinerant in Islanda

Cetățenii români din Insulele Canare, Spania au beneficiat de consulat itinerant din partea secției consulare de la Madrid de pe lângă Ambasada României in Spania in luna mai 2019. Serviciile consulare sunt legate de identitatea noastră si trebuie sa luptam si noi, cei de aici din Islanda pentru drepturi egale. Cati bani și cate bilete au plătit romanii din Islanda si pe la cate cozi stau acum in concediu in Romania ca sa poată sa își schimbe buletinul sau pașaportul. Vrem consulat in Islanda! Vrem ca secția consulara de pe lângă Ambasada României in Regatul Danemarcei si Republica Islanda sa vina si la noi, la Reykjavik.


Consultația Publica, strângere de posibili petiționari AICI

Doar ca cetățenii români care vor consulat in Islanda sunt in număr mic, doar 32 de răspunsuri de "Da" au fost date la întrebarea "Vrei Consulat in Islanda?". Mai sunt 10 zile in care putem sa ne exprimam dreptul colectiv conform Constituției României, este un simplu exercițiu de a testa capacitatea romanilor din Islanda pentru un interes colectiv. Nimeni nu garantează ca acel stat roman care are obligația de a veghea pentru binele cetățenilor romani va veni maine sa ne pună consulatul aici, însa noi putem sa facem primul pas!  
Art. 51 – Dreptul de petiţionare (2) Organizaţiile legal constituite au dreptul să adreseze petiții exclusiv în numele colectivelor pe care le reprezintă. Ne mai gândim? Nimeni nu va veni la noi sa ne dea ceva! Schimbarea vine cu noi! Ia atitudine și cere statului dreptul tau!
Participa la acțiune și exprima-ți liber dorința de a avea sau nu Consulat General al României la Reykjavik.

Vizita reprezentanților statului roman in Islanda, 2018

Consulat Itinerant al secției consulare de la Madrid in Insulele Canare

vineri, 26 iulie 2019

Vulpea polara langa tarmurile Atlanticului

Vulpea polara, cercetarea comportamentului in zona de hranire

La mai putin de 5 km de locul unde 53 de balene pilot au esuat (aici toata povestea) si si-au pierdut viata pe un grind de la malul oceanului NGO Crispus Sibiu Romania a instalat 3 camere video cu sensor de miscare si temperatura cu scopul de a identifica comportamentul de deplasare, precum si regimul diurn in zona greu accesibila.

Urma de vulpe polara indreptandu-se in acceasi directie cu fluxul






marți, 23 iulie 2019

The latest whale and whale beaching in Iceland

The latest Globicephala sp.

22.07.2019
Reykjavik

by Ovidiu C. Banea

After we came yesterday from the region of Gamlæryi where we met Jóhannes, a farmer on his tractor, and had the amiability to tell us about the region and the risks to visit it, journalists arrived today in the area of Gamlæryi and they did more than 50 pictures to the place and to the dead carcasses. They used special car and tracks to arrive there.
We hope soon specialists form Icelandic marine biology institutions or veterinarians with police will visit the area to protect the site for visitors and avoid other unpleasant situations of infections, epidemics or other parasites distribution. 
Icelandic representative of Crispus NGO Sibiu Romania will try to install 3 cameras with infrared far from the site to analyse the behavior of the land predator arctic fox in the region.


The reasons of why the whales stranded is not well known yet and it is difficult to make affirmations. Probably a mixture of reasons produced the whales to be stranded. In our opinion the food abundance and the clear waters might represent a good place for the whales to beach. It is now more evident from the video recorded on the 40 whales stranded on 16th of July 2019 in Sant Simons Island, Georgia that whales are going together and help the injured one or the one which might have a difficult delivery. On 18th of July 2019 Berglind Árnardóttir recorded a video of a pilot whale during 2 hours on the tide-in moments and shared it with us. It was clear that the whale was approaching the shore. Why is that, remains a mistery. The whales are beaching for centuries here, in Faroe Islands and even we dislike totally the Persistent organic pollutants (POPs) in the sea waters we cannot blame humans as being the anthropogenic factor of these 53 whales death until there is no pertinent analyses of their stomach content. Other condition might be the magnet of the brain the whale capacity to follow the routes in the sea using their magnetite or their geomagnetism sense. If this got lost then yes, there it might be another reason. But why to be lost? Military exercise, less likely to have an exercise here and another one at 8.000 km far. Or in different years to have the whale in search for the beach in November last austral summer in New Zealand and now boreal summer here. The climate change, might be, but not the human factor it and the print of industrialization because this happened for centuries.

So, Gamlæryi is a tide dependent wetland is a new mini delta and is plenty of food and wellness. The whales want to beach in Georgia or here, but yes without having into account a tide of 4 meters which in calm conditions you do not feel it. They just loose their energy to run from the front of water.
Nature is nature, the mammals arrived to the shore for food for Aurelia aurita, we saw hundreds and thousands of them dead or dying on the shore of Gamlæry lake. Or they came to help a injured whale of the group or they came to the beach because they lost the way due to the biomagnetism lost capacity due to a submarine volcanic eruption, the reason they come to the shore could be important and nice to study but the reason they died is obvious. The low tide or the social bond and solidarity with the victim. I still prefer the first since we do not have evidences on their consciousness. 
A larger multi-region studies and an urgent contact between researchers from New Zealand, Norway, Iceland and United States where exists evidence of these losses in the last 6 years is needed to assess and understand all ecological factors and analyze them before claiming people as the main problem or before claiming the whale of eating our fish, because those are not so good in that. Crispus NGO Sibiu Romania and Romanian Icelandic NGO Iceland are ready to collaborate with other NGOs or even with the Icelandic Institute of Natural History (IINH) to have knowledge in this type of issues and be invited to first aid needed in such cases to avoid these events.


Gamlæryi maritime levee


Aurelia aurita in Southern Snæfelsness Penisnula. On 20th of July we observed more than 500-1000 exemplars on the shore and the bottom of the empty lake. We arrived there when the die was at lowest level. Ingvar H. Ólafsson told us and send us the levels on same day. We found that Aurelia aurita is living also at depths up to 500-1200 m where pilot whale only when I looked at home at the species. 

We support ecotourism and the facilities who will follow green policies in the region as Hótel Búðir who had the desire to share with us the videos recorded on same day at the reported news, on 18th of July 2019. We hope that, the lonely pilot whale is still alive and that she will appear some day with the newborn and we can help them to go back into the water.




luni, 22 iulie 2019

Why are dying the pilot whales?

The pilot whales and Romanian Icelandic NGO


Summer wildlife survey to West Iceland
Reykjavik, 22nd of July 2019

by Ovidiu C. Banea
Environmental Ecologist MSc

Crispus NGO Sibiu Romania
Ecology Department

Between 20 and 22nd of July 2019 took place a research expedition organized by "Crispus NGO Sibiu". The survey was leaded by Dr Gabriel Vasile, and the main objective was to hike on Snæfellsjökull National Park, where he already climbed in the past with his wife Mădălina Ioana several times.



WHY?

On the way to the glacier and the camping site after we checked the news on the stranded pilot whales on peninsula and after we received from Dr Ingvar H. Olafsson the lower tide levels and their estimated time we decided to investigate the possible cause of the stranded whales and their death, whales localized one day before by David Schwarzhans, Reykjavik Helicopters pilot (BBC news) while he was flying near Southern Snæfellsnes beaches with tourists.
We knew from mbl.is (here) that whales were located somewhere on the 15-25 km at Longufjorur beach with almost impossible access of tourists. More specific maritime levee name appeared yesterday (not to be disclosed!)


First DW, what a news!

Two days ago Deutsche Welle showed a picture (video) with plastic bags and nets from Norway and related the news of Icelandic whales with it! It is about a whale which was killed on the shore in Norway (DW here). The researchers, during the necropsy, found many plastic bags in the stomach content? Why the whale was killed, probably the whale was suffering? What is the relation of the video from Norway with Icelandic tragedy of the dozens of dead pilot whales? None!


Not the global climate change! It is well known that those echolocation users, the pilot whales are social, that they dive more than 500 m and that they often die in huge number up to 145 as occurred last November (summer) in New Zealand (BBC here) or as happened on 16th of July, few days ago in Simon's Island when 50 whales stranded and two died (here).




WHAT?

Yes, few days ago a large number of #pilot-whales were stranding in tropical waters.


20-50 whales stranded on the Beach of St Simon's Island, Georgia (here). Two died

Coincidence or not? 
The first idea I had 3 days ago when I heard the news on Icelandic stranded whales from Gabriel and Mădălina was that some submarines are doing exercises near the Icelandic borders. Then, looking to the marine biologist explanations and Natural Museum expert opinion it was suggestion that they become dizzy when navigated in shallow waters. But 50 whales became dizzy at the same time? And how to be dizzy at tropics and in Iceland at the same time?

What happens here?

And we started to check the "Highly populated area" and "full of plastic bottles area" as somebody would expect, the people from DW. To see a similar case of a whale like in Norway full of plastic. No no, Iceland has no tourists in this regions. There would be another coincidence for the whales, full pod to have been ingesting hundreds of plastic bags. No way! Iceland has pure waters with no pollution! in this minidelta! We went 5 km on foot to arrive to the place when the lowest tide.

Hypothesis
The pilot whales are often stranding at the beach.
There are happy cases when the people help them to survive. The possible cause of the stranded whales in Iceland, THE LOW TIDE together with abundant food on the shores: We found thousands of moon jelly on the shore of few hundreds meters.
Were they eating in an estuar which is becoming delta or covered of water when the watters increases?

Aurelia aurita and other specific shore food. Why not?
NGO Crispus, Arctic Fox and More, Iceland


The team is approaching to the shore when the lowest tide level

The analysis and the observation of the shore showed plenty of moon jelly.

Aurelia aurita, Photo Madalina Ioana Vasile

Aurelia aurita, Photo Matalina Ioana Vasile

Photo: Mădălina Ioana Vasile



Camping site










Ecology And Tourism Department
Research and proposal, suggested mechanism? 


Study area. All submersible land is potentially a source of food, but the maritime levee and the beaches with two shores are main obstacle for the whales, they cannot escape, if the tide is to low.






The food and preparing the second day.













The lowest tide was at 15.00H. Takk fyrir, Ingvar! for sending us the tide levels.




Aurelia aurita, Photo: Ovidiu C. BaNEA





We did not climb the glacier.

Alegeri prezidențiale 2019