Translate

miercuri, 31 iulie 2019

Welcome Box 1, Carnetul de Soferi

Școala de șoferi în Islanda

Permisele de conducere sunt acordate la finalizarea lecțiilor de conducere cu un instructor de conducere și lecții la o școală de șoferi. Permisele de conducere pot fi obținute cel mai devreme la vârsta de 17 ani.

Mirabela Blaga

Responsabil secția de juridic și asistență pentru încadrare în muncă
Legal Advice and Employment Assistance Department

Reykjavík, 17.07.2019

Imagini pentru masina condusa scoala de soferi adas
Procesul

Durata cursului este de aproximativ 25 lecții, împărțită în trei părți: prima parte Școala 1 (Ö1), a doua parte Școala 2 (Ö2) și a treia Școala 3 (Ö3).

Ö1 trebuie luată înainte de a începe practica cu un tutore sau cu instructor.

Ö2 trebuie terminată înainte de a intra în examenul scris.

Ö3 are loc cu puțin timp înainte de examenul final.

Școlile 1 și 2 se pot face online sau prin prezenta la școala de șoferi.

Pt cursuri online și prețuri puteți găsi informațiile necesare și posibilitatea de va înscrie la următorul link : https://www.netokuskolinn.is/en/nyskraningEN.aspx


Cartea cursantului

Este carte de comunicare și informare pentru toți cei care vin să studieze. La începutul instrucțiunii, instructorul de conducere trebuie să ii dea cursantului cartea respectiva. In cartea cursantului va apărea tot procesul de studiu de la început până la terminarea testului de conducere. Cartea este proprietatea studentului și o păstrează pe durata instruirii. Cursantul va trebui sa aibă cu el cartea cursantului la toate orele didactice, teoretice și practice, și va fi înaintata magistratului în cazul în care se solicită o cerere de obținere a unui permis de practica de conducere, precum și la sosirea la examen. Examinatorii vor confirma în cartea cursantului prezenta la examenele de conducere scrise și practice.

Lecții de condus

Tinerii pot începe să ia lecții de conducere pentru autoturisme la vârsta de 16 ani, deși licența nu este acordată până la vârsta de 17 ani. Vârsta de licență pentru motociclete ușoare (scutere) este de 15 și 16 pentru tractoare.

Pentru a începe cursurile de conducere, trebuie să contactați un instructor autorizat de conducere. Instructorul gestionează atât partea practică cât și cea teoretică a lecțiilor și recomandă o școală de șoferi în care are loc partea teoretică.

Orele necesare de care un elev are nevoie variază în funcție de fiecare în parte. De obicei orele necesare sunt între 19 și 25 de ore, însă având în vedere regulile oficiale durata trebuie să fie de cel puțin 17-25 ore.

Din cate știu eu majoritatea am auzit ca iau între 10-15 ore de conducere cu instructorul. Cred ca depinde și de instructor.

Conducătorii pot face practica cu un alt instructor/ tutore decât instructorul autorizat de conducere ( de ex. Soț, soție, părinți, rude, etc. ) îndeplinind următoarele condiții :

- studentul a absolvit cel puțin prima jumătate a studiilor teoretice și că a primit o pregătire practică suficientă în opinia instructorului de conducere

- instructorul/tutorele cu care se face practica a ajuns la vârsta de 24 de ani și are cel puțin 5 ani de experiență în conducere

- instructorul de practică/ tutorele are o autorizație pt care se depune o cerere la magistratul local ( Sýslumaður ) din zona în cauză. De exemplu după terminarea Școlii 1, se primește prin posta o confirmare a terminării primei scoli și niște etichete care trebuie lipite in cartea cursantului. Dupa se adaugi numele si kennitala celui cu care vrei sa practici in cartea cursantului, se merge la magistrat unde se depune cererea pentru a fi verificata persoana pe care ai ales-o pt practica. Când cererea va fi aprobată se vor primii de la magistrat niște etichete magnetice pe care apare textul “ Æfingaakstur “ si care trebuie atașate pe partea din spate a mașinii in așa fel in cât sa fie vizibil și trebuie purtate de fiecare data când se conduce cu tutorele cu care se face practica.

Practica cu un tutore este de fapt o pregătire suplimentară dincolo de lecțiile pe care le primești de la instructorul de conducere.


Test de conducere

Testele de conducere sunt organizate în mod regulat de către Frumherji, care deține centre de examinare în întreaga Islanda și este responsabilă de efectuarea testelor în numele Direcției Traficului Rutier.

La finalizarea studiilor teoretice, se ia o examinare scrisă. Permisiunea de a efectua testul trebuie obținută în avans. O astfel de autorizație pt examinate poate fi obținută la magistratul local (Sýslumaður).

În Reykjavík, cererea trebuie să fie trimisă Magistraturii locala din regiunea Reykjavík care sé afla in Kópavogur ( Sýslumaðurinn á höfuðborgarsvæðinu ).

Formularele sunt disponibile de la magistrați și în școlile de șoferi. Cererile se pot face oriunde în Islanda, indiferent de domiciliu.

Testul practic, traseul cum se spune la noi, poate fi efectuat la terminarea lecțiilor practice și la depunerea testului scris.

Estimativ, costul total va fi de aproximativ 200.000 ISK. Include cursuri în școli de șoferi, lecții practice, cursuri de conducere, manuale, proiecte, poze, taxe de examinare și certificate. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că cursanții sunt diferiți și, prin urmare, necesită perioade de conducere diferite. Așa ca prețurile pot oscila de exemplu necesitatea orelor de condus, unii au nevoie de 20 de ore alții poate doar de 10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Alegeri prezidențiale 2019