Translate

marți, 30 iulie 2019

Intre pacaleala si iluzia fericirii, la munca in Islanda

Pacaleala cazarii asigurate, iluzia fericirii

Reykjavik, 30 iulie 2019

Am primit la adresa noastra o scrisoare, o adresa. Un cetatean roman de 47 de ani din Romania, vrea sa il ajutam sa ii dam sfaturi despre Islanda, pur si simplu s-a saturat de sistemul in care traieste si vrea sa plece cu sotia lui. A incercat sa mearga si la tara, a incercat sa isi schimbe job-ul actual, dar orice face simte ca drumul lui va duce spre  Islanda. Ce sa ii spunem? Stie si el cum e cu cainii si cu colacii. Oare noi de ce am plecat de acasa?
Insa, un prim impas ce trebuie suportat cand vii in Islanda este socul preturilor. Peste tot sunt preturi ridicate, la alimente, la bauturi dar mai ales la cazare. Si ce sa vezi, aici apar si speculatiile firmelor de recrutare a fortei de munca. Salarii atractive si cazare platita? Asa este, insa ce include acea cazare? Cati stam in camera, exista bucatarie? 
Atragem atentia muncitorilor si personalului necalificat dar si calificat sa masoare bine "iluzia fericirii". Plecam de acasa unde avem prieteni si familii si locuinta la o camera unde stam cate 3 sau 4 persoane inghesuite cu un sertar in frigider? 




Iata cateva sfaturi inainte de a pleca spre Islanda: 

  • Vizitati inainte tara, aici ploua, ninge, bate vantul.
  • Verificati firma unde va veti angaja, nu va bazati pe cunostinte, nici chiar pe agentii de recrutare.
  • Verificati daca au mai fost si alti romani recrutati inainte, incercati sa luati legatura cu ei? 
  • Si ganditi-va mereu la intoarcere? 
Asa este acest mecanism, acum. Este un mecanism cu blocaj foarte mare, libertatea devine usor schingiuita si in foarte scurt timp izolarea poate aduce frustrari inainte de a deveni milionari in coroane islandeze. 

Criza economica si prabusirea coroanei a inceput in luna martie 2019 o data cu falimentul companiei aeriene islandeze Wow Air, ceea ce a determinat guvernul socialist sa inceapa lucrari masive de infrastructura. Acum, forta de munca poate este aparent deficitara, asa este, probabil datorita lipsei de interes pentru joburi in conditii de frig pe santier. 

Iarna bate la usa si romanii nostri confunda Reykjavik cu Palma de Mallorca. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Alegeri prezidențiale 2019