Translate

miercuri, 31 iulie 2019

Welcome Box 3, Identitatea Electronica

Obtinerea si importanta identitatii electronice (IDE)

In Islanda exista un sistem centralizat de date personale si servicii (bancare, serviciul de taxe RSK, asigurari, etc.) la care fiecare individ poate avea acces direct pe baza acestei identititati electronice (in islandeza se numeste, Rafræn Skilríki).

Daniela Ilea Gunnarsson


Reykjavík, 31.07.2019

Imagini pentru electronic ID

Aceasta identitate electronica (prescurtat IDE), se dobandeste astfel:
- Dupa obtinerea CNP islandez (Kennitala), se merge la o companie telefonica, Nova, Ogvodafone, etc., de unde se cumpara o cartela telefonica, cu acces la internet si daca doriti cu convorbiri nelimitate in Europa (in Nova aceste convorbiri nelimitate cu Europa costa in jur de 900 ISK). Atentie! Activarea cartelei poate dura si jumatate de ora.
- Dupa activarea noii cartele telefonice, se merge in banca in care aveti deschis contul pentru salar, si cereti sa vi de dea IDE. Atentie! Pentru a primi aceasta IDE, banca cere pentru identificare fie pasaportul, fie carnetul de sofer. Cartea de identitate romaneasca nu este recunoscuta.
- Dupa depunerea LA TIMP (in luna martie a fiecarui an) a declaratiei pe venituri la RSK (echivalenta cu ce depunem noi la ANAF), puteti urmari cu aceasta IDE, incepand cu luna iunie, platile pe cere le aveti de primit sau de facut, in functie de venitul pe anul care s-a incheiat in 30/31 decembrie anul precedent depunerii declaratiei.
- Daca plata salarului vostru se face in banca (fie ca aveti contract, fie ca nu!) toti lucratorii au dreptul la alocatie pentru copiii minori (sub 18 ani). Daca de exemplu parasiti Islanda in luna iulie a acestui an, plata alocatiei copilului pentru 2019 se va face in 2020, dupa depunerea actelor necesare. Plata alocatiei se va face doar in cont de banca islandez si va veti putea transfera banii doar daca mentineti activa aceasta IDE!!!!!Contul bancarse va mentine activ daca pastrati in cont 2-3000 ISK.
- Mentinerea activa a IDE prin telefon, difera de la o companie telefonica la alta, si inainte de a parasi Islanda trebuie sa discutati cu compania telefonica ca sa intelegeti conditiile lor, sau puteti accesa direct pagina companiei telefonice.
- Cand parasiti Islanda definitiv (si daca sunteti siguri ca nu mai reveniti niciodata sau in urmatoarele sase luni), ca sa parasim tara civilizat sunt OBLIGATORII doua declaratii:
1. La RSK, se depune PERSONAL o declaratie pe veniturile acestui an (care se vor analiza dupa martie anul viitor si puteti astepta bani in contul bancar incepand din luna iunie a anului viitor).
2. La http://www.xn--skr-gla.is/ , pagina se poate accesa in engleza, este obligatorie schimbarea de domiciu (ajunge sa scrieti Romania) in primele 14 zile DUPA ce ati parasit tara, putand accesa pagina de mai sus doar prin IDE, https://skra.is/…/indiv…/me-and-my-family/change-of-address/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Alegeri prezidențiale 2019