Translate

miercuri, 28 august 2019

Despre Strategia ROMANIEI pentru diaspora si FINANTARE de la STAT

Strategia Romaniei pentru diaspora română (2017-2020) si anunțul MRP pentru proiecte noi!

Ca sa stim ce vrem de la Romania trebuie sa stim si ce vrea Romania de la noi. Din lipsa de informatie si din ignoranta putem pierde startul catre proiecte frumoase de restabilire a increderii intre membrii comunitatii noastre de romani de ieri si de azi de aici din Islanda.


Putem acum sa avem o voce in plan local prin organizarea de evenimente de suflet si de identitate culturala. Haideti sa strangem randurile! Mereu convulsiile politice interne reprezinta momente propice asocierii. Prin membrii diasporei romanesti, Romania poate castiga un capital extraordinar in relatiile bilaterale cu alte state. Si invers, statul poate acum sa inlesneasca drumul romanului pribeag catre scoala romaneasca, catre educatie, catre identitate si catre liniste sufleteasca. Diaspora redevine un pilon important de politica externa a Romaniei.

Exista programe de intoarcere acasa, exista programe pentru romanii care nu se mai intorc acasa, exista conceptul de "brain drain - brain regain". Ce facem noi?

Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017 – 2020 se poate consulta AICI


Din Strategie (citat)

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni este documentul de politici publice în care se regăsesc obiectivele, direcţiile de acţiune și măsurile previzionate pentru perioada 2017-2020 în sprijinul românilor de pretutindeni și adaptate la nevoile curente ale comunităților istorice și ale diasporei de mobilitate, în vederea păstrării, afirmării şi promovării identităţii românești.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Strategia consemnează faptul că relaţiile României cu românii din afara granițelor au la bază
repere juridice fundamentale: Constituţia României, al cărei articol 7 atestă explicit preocuparea statului român pentru românii din străinătate, Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum şi normele şi documentele programatice internaţionale privind protecţia drepturilor şi libertăţilor minorităţilor naţionale.

Strategia ia în considerare faptul că situaţia şi, implicit, problemele cu care se confruntă
românii din afara graniţelor diferă în funcţie de:

  • Statutul pe care îl au aceştia în statul de cetăţenie/rezidenţă, respectiv de minoritate (etnică, lingvistică, culturală) sau de imigranți;
  • Respectarea/nerespectarea de către autorităţile din statele de cetăţenie/rezidenţă a drepturilor specifice (în cazul minorităţilor) sau a drepturilor fundamentale, în general, în cazul propriilor cetăţeni (inclusiv cei de etnie română).

Raportat la aceşti factori fundamentali, precum şi la specificul fiecărei ţări pe teritoriul căreia există etnici/comunităţi româneşti, susţinerea românilor de pretutindeni atât la nivel politico-diplomatic, cât şi prin sprijinul financiar direct destinat organizaţiilor şi asociaţiilor reprezentative, urmăreşte să le faciliteze acestora manifestarea liberă şi necondiţionată a identităţii de origine şi exercitarea drepturilor aferente statutului pe care îl deţin.

Având în vedere că politicile și acțiunile în sprijinul românilor de pretutindeni se desfășoară pe teritoriul altor state, Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni respectă legislația acestora și standardele internaționale în materie.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""


ANUNTUL MRP FINANTARE

MRP anunță începerea celei de-a doua sesiuni de finanțare pentru anul 2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunță începerea celei de-a doua sesiuni de finanțare pentru anul 2019, în perioada 28 august – 13 septembrie.

Solicitanții pot transmite documentele conform “Ghidului Beneficiarului 2019” și „Documentarului 2019”, în perioada mai sus menționată, atât pe adresa de e-mail proiecte@mprp.gov.ro, cât și prin poștă/curier sau personal, la adresa Bulevardul Primăverii nr. 22, sector 1, București.

Facem precizarea că în cazul aprobării proiectului, beneficiarul are obligația de a transmite toată documentația în original sau confom cu originalul, prin poștă/curier sau personal.

Liniile prioritare pentru această sesiune de finanțare sunt Educație – „Nicolae Iorga” și Mass-media – „Mihai Eminescu”.

-GHIDUL BENEFICIARULUI (AICI)
-Documentar aferent acordării de finanțări nerambursabile 2019 (AICI)
-Cererea de Finantare se poate descarca de pe site-ul MRP (AICI).

Ovidiu C Banea,
28.08.2019, Reykjavik

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Alegeri prezidențiale 2019